10 trików kuchennych, które z każdego zrobią Master Chefa (11 obrazków)
Pomidory
Krojenie pomidorów lub winogron na mniejsze części to dość mozolne zadanie, dlatego jeśli chcesz wykonać je szybciej wystarczy, że umieścisz wybrane produkty między dwoma plastikowymi pokrywkami, a następnie umieścisz nóż w pozycji horyzontalnej. Ta sztuczka wymaga ostrego noża i precyzyjnego cięcia, ale przyspiesza dzielenie owoców.
Suszenie ziół
Suszenie pietruszki lub mięty może chwilę potrwać, dlatego lepiej jeśli umieścisz wybrane zioła w suszarce do sałaty.
Mrożenie kurczaka
Jeśli kupiłaś piersi z kurczaka i masz zamiar je od razu przygotować, przed pokrojeniem umieść ją na około 15 minut w zamrażalniku. W ten sposób mięso z bardzo miękkiego i śliskiego stanie się nieco sztywniejsze i lepsze do przygotowania.
Woda po makaronie
Po ugotowaniu makaronu zostaw odrobinę wody w garnku. Dodanie pół szklanki takiej wody do sosu. Woda rozpuszcza skrobie zawartą w makaronie, a to sprawi, że gęsta tekstura sosu stanie się rzadsza.
Kuchenne nożyce
Para nożyc kuchennych jest niezbędnym gadżetem w kuchni każdego szefa. Użyj ich aby szybko odciąć tłuszcz od kurczaka, pokroić boczek na małe kawałki, a nawet aby posiekać pomidory w puszce, zanim wyciągniesz je z naczynia.
Deska do krojenia
Bardzo często zdarza się, że podczas krojenia deska przesuwa się na kuchennym blacie. Jeśli chcesz temu zapobiec, podłóż pod nią ręcznik papierowy lub ścierkę.
Odkrojone części warzyw
Krojąc warzywa lub owoce przygotuj swoje stanowisko. Obok deski umieść zwilżony ręcznik papierowy lub papierową torbę do której wrzucisz obierki i skórki. To sprawi, że zyskasz więcej miejsca na blacie, a odkrojone części nie będą mieszać się z gotowymi warzywami.
Komentarze Ukryj komentarze