10 trików kuchennych, które z każdego zrobią Master Chefa (11 obrazków)
Tarka
Tarka jest idealna do drobnego posiekania czosnku, cebuli, imbiru lub papryczki jalapeno. Jest to o wiele łatwiejsze i szybsze niż użycie wyciskarki.
Pieczenie ciast i pieczywa
Czasami wyciągniecie swojego wypieku z blachy jest bardzo problematyczne. Ciasto kruszy się na każdą stronę i brzydko wygląda. Jeśli chcesz uniknąć tego problemu wystarczy, że pokryjesz blachę długimi warstwami papieru do pieczenia. Ułóż papier po długości i szerokości blachy, tak aby po wyciągnięciu jej z pieca złapać za wystający papier i łatwiej wyciągnąć przygotowany wypiek.
Olej
Podczas odmierzania lepkich składników spryskaj miarkę olejem, to sprawi że miód czy melasa nie będą przyklejać się do kuchennych przedmiotów. Jedna miarka oleju roślinnego powinna rozwiązać problem lepkości.
Komentarze Ukryj komentarze